What the seed did is strongly mean

Sittard jellies

Grevenbicht 1939 - Kerkelijk huwelijk van een Nederlandse soldaat. Zijn comrades wake up (Mobilisatietijd). Sint Catharinakerk te Grevenbicht.
Bron: Emil Bernardi  Photo van soldaat Wiel Embrechts (right) with twee van zijn dienstmakkers.

Wiel Embrechts was born in 1913 in Düsseldorf. Zijn ouders kwamen uit Brabant en wares naar Düsseldorf getrokken om te werken. Wilhelmus (Wiel) kwam met zijn ouders in 1920 uit Düsseldorf naar Brunssum, hij was toen nog geen 7 years. Volgens het gezinsblad van de gemeente Brunssum vertrok hij op 16 december 1924 naar Beek (L), daar woonde hij op de Brugstraat 5. In 1938 trouwde hij met Antonia Timmermans uit Beesel. Aanvankelijk woonden zij in Belfeld, later in Geleen-Lindenheuvel. Omstreeks 1950 unique het huwelijk door Echtscheiding.
Bron: May Embrechts  Tijdens de algemene mobilisatie deed Wiel Embrechts dienst in Zeeland. Wij zien hem here samen met zijn dienstmakkers bij het veerpont in Noord-Beveland. Op de bovenste photo state Wiel geheel right, en op de onderste photo is hij 2de van right, zittend op zijn rijwiel.
Bron: May Embrechts  Nederlandse soldiers paraderen op de Markt te Sittard -1940 (Mobilisatietijd).
Bron: Jos Köhlen  Nederlandse soldiers paraderen op de Markt te Sittard -1940 (Mobilisatietijd).
Bron: Jos Köhlen  May 10, 1940
De Duitse bezetters tijdens een sanitaire stop. In de verte zien zij Sittard al liggen. Deze foto is waarschijnlijk genomen vanuit het oosten, de basiliek en de grote kerk, de Petrus stoel zien wij op de achtergrond.
Bron: M.P. + Jos Köhlen  May 10, 1940.
De Duitse bezettingsmacht trekt (Nederland) -Sittard within.
Op de bovenste photo was de Duitse soldiers gadeslagen door Marie Schmeitz-Claessen, terwijl zij over de Dorpstraat (nr 38, Broek-Sittard) marcheren.

Op de other photo brengt a Duitse ruiter de "Hitler-Groet" terwijl hij de Nederlandse grens passeert.
Bron: J.P.  May 10, 1940.
De Duitse inval in Nederland (Sittard) is a feit. The metering has started.
Bron: J.P.  Op 10 mei 1940, kwamen tijdens de Duitse inval de Brunssumse soldaat Andreas Arets and 3 van zijn comrades, teweten; Tilmans, Bellen en De Lang om te Grevenbicht (moet Illikhoven zijn), toen zij de brug daar trachten te verdedigen.

Andreas Arets bull op zijn post voor het vaderland op het veld van eer te Grevenbicht the 10th of May 1940.

Arets was de Eigenaar van een sigarenhandel op de hoek van de Dorpstraat-Grachtstraat te Brunssum. Hij liet zijn vrouw, 2 butters en een zoon na.
Bron: M.P.  Het monument voor de gesneuvelde Nedrlandse soldiers met daarop de namen van: Arets, Bellen, De Lang en Tilmans.
Bron: M.P.  De Duitse bezettingsmacht strijkt neer op de Markt van Sittard, met op de achtergrond het oude Stadhuis.
Bron: M.P.  Kiekje voor het thuisfront. Duitse soldiers met op de achtergrond het oude Stadhuis van Sittard.
Bron: M.P.  Duitse troepen trek over the Steenweg in Sittard and go to the station
10-05-1940. The bezetting van Nederland has started.
Bron: Jos Köhlen  May 10, 1940
Duitse troepen trekken over de ijzeren brug in Sittard (t.h.v. huidige AH) nabij het station.
Bron: P.R. + Jos Köhlen  May 10, 1940
Het is een komen en gaan van Duitse troepen in Sittard. Op de achtergrond zien wij nog het station met tramlijnen en de oude watertoren. This is the bocht van het Stationsplein near the Wilhelminastraat. Paard en wagen bevinden zich op de Brugstraat (hoek waar nu het politiebureau ligt).
Bron: P.R. + Jos Köhlen  Duitse treoepen trekken with couple en wagen over de Brugstraat te Sittard.
Bron: P.R.   Veldgraf van een Duitse soldaat. Op het kruis Staat de volgende tekst: Sergeant Förster Gefl 10-5-40. Het is het zich hierbij om: Hans Förster from July 27, 1911 uit Frankfurt am Main. Gesneuveld te Born (NL) op 10 mei 1940. Oorspronkelijk buried: Sittard ABP Wehrerweg. Ysselsteyn graflokatie: AI-168 (WAS). Herbeschaven: Ysselsteyn, aug 1956, Vakcode: AI. Legeronderdeel: 10 / IR 82 Code: I31. Opmerkingen: Transferred to Germany. Op grafplaats thans een boompje. Ook genoemd in 'Weg und Schicksal des Deutschen. 82nd Infantry Regiment in World War II 1939-1945 '. Bron: Counter inventory "Duitse gevallenen" May 1940 - Lkol Vbdd b.d. E.H. Brongers. For more information:
http://www.maaslinie-mei1940.nl/index.php?page=foerster-h
Het is verder onbekend like right naast zijn graf state.
Bron: May Embrechts   Duitse troepen rivet van een pauze in Sittard.
Bron: J.P.  Duitse soldiers rivet van een pilsje op een van de terrasjes in Sittard.
Bron: J.P.  Ook de koffie he went to bij de Duitse bezetter.
Bron: J.P.  Persoonsbewijs van Anna, Barbara Augenbroe uit Geleen (Graaf Huynlaan 10).

Het persoonsbewijs is an identity card the op aandringen van de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog is ingevoerd door de Nederlandse secretarissen-generaal. De "G" bovenaan het persoonsbewijs, Staat voor de plaats Geleen. In April 1941 all Nederlanders van vijftien jaar en ouder are obliged tot het bezit van een persoonsbewijs. Het bewijs had op de voorkant een pasfoto. Others who were het bevatte:
De vingerafdruk van de betrokkene
De woonplaats van de betrokkene
The boat date in the battle of the betrokkene
Bron: Ron Slangen  Duitse soldiers zoeken verkoeling in het Zwembad van Sittard.
Bron: J.P.  Duitse soldiers zoeken verkoeling in het Zwembad van Sittard.
Bron: J.P.  The Duitsers were zo onder de indruk van het Nederlandse distributiesysteem, dated back in 1943 with their own "Second Distribution Master Card" (2e distributie stamkaart). Deze Staat op naam van Magriet Astrid ter Maten uit Geleen.
Bron: J.P.  Prentje voor de aim van zaliger de slachtoffers, the door het bombardment van 5 october 1942 in de parochie van de H.H. Marcellinus en Petrus te Geleen om het leven zijn gekomen en, voor zoover mogelijk, voorzien zijn van de Genademiddelen our Moeder de H. Kerk. (letterlijke tekst prentje).
Bron: B.K.  Passport v.h. German Empire (Duits paspoort)
The "paspoort" state op naam van Franziska Povsé uit Geleen (born te Heerlen). Het paspoort was afgegeven te Maastricht on December 19, 1942. The Povsé family did not stay in de oorlog at a favorable price; het were collaborateurs.
Bron: P.R. + H.E.  The Duitsers were zo onder de indruk van het Nederlandse distributiesysteem, dated back in 1943 with their own "Second Distribution Master Card" (2e distributie stamkaart). Deze Staat op naam van Josephina Povsé uit Geleen (child).
Bron: P.R.  Op dit briefje van 5 sept 1944, zien wij dat de mijnwerker J. Povsé niet in state is werkzaamheden te do. Hij moet van de Fondsarts bed houden.
Bron: P.R.  Twee Duitse Luftwaffe soldiers in Obbicht - 1944.
Bron: Silvano Theunissen  Valse persoonsbewijzen, bedrijfspas, distributie stamkaarten, Reise pass en verblijfsvergunning van Viktor Handgriff, alias A.T.J. Boumans en Vera, Veronika Wojak plus child. As laatse woonadres van dit gezin het address Peschstraat 26 te Geleen is called.
Bron: P.R.     Valse persoonsbewijzen, bedrijfspas, distributie stamkaarten, Reise pass en verblijfsvergunning van Viktor Handgriff, alias A.T.J. Boumans en Vera, Veronika Wojak plus child. As laatse woonadres van dit gezin het address Peschstraat 26 te Geleen is called.
Bron: P.R.     Valse persoonsbewijzen, bedrijfspas, distributie stamkaarten, Reise pass en verblijfsvergunning van Viktor Handgriff, alias A.T.J. Boumans en Vera, Veronika Wojak plus child. As laatse woonadres van dit gezin het address Peschstraat 26 te Geleen is called.
Bron: P.R.        Valse persoonsbewijzen, bedrijfspas, distributie stamkaarten, Reise pass en verblijfsvergunning van Viktor Handgriff, alias A.T.J. Boumans en Vera, Veronika Wojak plus child. As laatse woonadres van dit gezin het address Peschstraat 26 te Geleen is called.
Bron: P.R.     Valse persoonsbewijzen, bedrijfspas, distributie stamkaarten, Reise pass en verblijfsvergunning van Viktor Handgriff, alias A.T.J. Boumans en Vera, Veronika Wojak plus child. As laatse woonadres van dit gezin het address Peschstraat 26 te Geleen is called.
Bron: P.R.  "De Patriot" - Nieuwsberichten uit Londen (Illegaal pamflet).
Be promised op de staatsmijn Maurits op 31-08-1944.

Illegal persons are in Nederland de benaming voor kranten, pamfletten en tijdschriften, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door verzetsgroepen vaak onder levensgevaarlijke omstandigheden are printed, uitgegeven en verspreid. Het doel hiervan was de bevolking te informeren over en aan te zetten tot verzet of althans een more critical houding tegenover de Duitse bezetter.
Bron: R.S. + Wikipedia

  With 88mm protection bij de spoorwegovergang Ophoven, Rijksweg Zuid. Achtergelaten door de terugtrekkende Duitse troepen.
Bron: Jos Köhlen  September 18, 1944. Bemanning van een sherman tank houd pauze in the Brandstraat te Sittard, near the Hotel de Zwaan.
Bron: Arno Lasoe  September 18, 1944. Amerikaanse tanks trek from the Begijnenhofstraat to Sittard.
Bron: Arno Lasoe  September 18, 1944. Amerikaanse Grant ARV rolt door de Putstraat.
Bron: Arno Lasoe  September 18, 1944. Amerikaanse tanks roll door de Putstraat, in the direction of Kollenberg.
Bron: Arno Lasoe  Stuart tank on the market in Sittard. Bevrijding, September 18, 1944.
Bron: Jos Köhlen  Amerikaanse bevrijders have been welkom by de bewoners van Sittard. Here staan ​​zij met hun pantservoertuig op de hoek Markt-Oude Markt.
Bron: Arno Lasoe  Amerikaanse bevrijders been op de market in Sittard warm onthaald door de bevolking.
Bron: Arno Lasoe  An Amerikaanse Grant ARV op de markt in Sittard, voor Lunchroom Schörgers.
Bron: Arno Lasoe  
Vernielingen door Duitse artillerie in de Limbrichterstraat, was only left de Etos en cafe de Kup liggen.
Bron: Arno Lasoe  Warren caps.
Tank shutter, 67th Regiment, 2nd Pantser Divisie "Hell on Wheels".
Amerikaanse soldaat wilted is new field at the beginning of Geleen. Hij kwam te overlijden vlakbij het kerkhof in Oud-Geleen. Warren will be aanvankelijk begaven op de Amerikaanse begraafplaats in the Belgian Henri Chapelle. Zijn laatste rustplaats bevindt zich thans op Elkland Township Cemetery in Michigan USA.
Bron: G. Boumans   CO. "F" from the 66th A.R. FT. Benning 4-6-1942 - Hell on Wheels.
Vele van deze mannen haalden het a van de oorlog niet, en liggen buried in Margraten of other events.
Bron: G. Boumans
(click here for the photo - Pdf file)   May 18th, September 1944. The first Americaanse tanks trekking inland has been judged here for a sensible deal in Op De Vey.
Bron: G. Boumans
  May 18th, September 1944. The first Americaanse tanks trekking inland has been judged here for a sensible deal in Op De Vey.
Bron: G. Boumans  May 18th, September 1944. The first Americaanse tanks trekking inland has been judged here for a sensible deal in Op De Vey.
Bron: G. Boumans  Onder het toeziend oog van deze geestelijke trekken Amerikaanse tank Geleen inside.
Bron: G. Boumans  Bevrijding van de Baandert. Deze foto is genomen op September 20, 1944, 1 day na de bevrijding.
Bron: J.D.W.   Mannen van het 747th tank batt C.comp bezig met de raparatie van een sherman tank ergens rond Sittard (October 1944).
Bron: J.P.
(click here for the 747th Tank Batt after action rapport - Pdf file)  Mannen van het 747th tank batt C.comp bezig met de raparatie van een sherman tank ergens rond Sittard (October 1944).
Bron: J.P.   Jack and Hein Borger uit Geleen disguised as American soldiers.

Liberation

On September 13 the Americans liberated Maastricht, barely 20 km from Geleen. Orders from the Ortskommandant were posted that able bodied males report to the Rijksweg in Geleen to dig foxholes, but not many showed up. On Sunday German soldiers were blowing up switches in the railway yard in Lutterade. Pieces of rail were blown high into the sky. To me it was a clear sign that they were about to retreat from Geleen. Many young people gathered on the rijksweg to see what was happening. Here too there were signs of rearguard action. Small groups of German soldiers with ammunition belts slung over their shoulders walked slowly, not in formation but by two’s or three’s in a southward direction, smoking and looking very tired.

Looking at their faces I felt sorry for them. I had conflicting feelings. I knew that these were probably the last German soldiers I would see and that I should be delighted that liberation was at hand, (and I was of course) but the sight of those soldiers with care-worn faces made me sad. I felt real pity for them.

Sure enough, the next morning, Monday September 18, American tanks were on the Rijksweg when I went there to have a look. Nobody was working that day. Groups of people talking excitedly were everywhere. For us the was was over at last. I could go home and sleep in my own bed again without fear of being picked up. I had been staying with the Bergmans since early August when I was advised not to stay at home and risk being arrested in the final days of the war.

The American advance stopped in Sittard at the German border.
Bron: Mike Janssen  Bij het Kleesj in Sittard, na de bevrijding will het a rest center for the Americans. Voorheen heeft de Duitse generaal Paulus here nog zeten, voordat hij in Stalingrad aan de bak moest. Kleesj was het Bisschoppelijk College St Joseph in Sittard. Located aan de Parklaan.
Bron: Arno Lasoe  "Het Kleesj" - Bisschoppelijk College St Joseph in Sittard. Located aan de Parklaan.
Bron: Arno Lasoe + Bron: Jos Köhlen  Achterkant van het Amerikaanse rest center, het Kleesj.
Bron: Arno Lasoe  Euverhaove: In de kloostergebouwen en lagere school van de Sittardse wijk Overhoven bevond zich het 105 evacuatie hospitaal. Lessen voor de lagere school are given in het pand tegenover het einde van de straat, jarenlang een café genaamd Kerkzicht, nu de Hoeskamer.
Bron: Jos Köhlen  The photo is taken from the ursulinenklooster in Sittard. The location is used for opvang van gewonden, vluchtelingen en registratie Duitse krijgsgevangen.
Bron: Arno Lasoe  Left: De Brunssumse Stoottroeper A.H. Willemse, seeds with zijn latere Echtgenote. Zij staan ​​here before the rest center of the 2nd Armored Division "Hell on Wheels" in Sittard. De jurk van Mevr. Willemse is according to parachute material.
Right: Mevr. Willemse en right hair zuster. De jurken van de dames zijn according to van parachute stof.
Bron: P. Santing  January 1945. Engelse Cromwell MK IV tanks, van de King’s Own Hussars, 7th Armored Division op de Stationstraat te Sittard pal tegenover het station. At the start of Operation Blackcock.
Bron: Arno Lasoe  Photo van het Graf van Trooper Ronald John Charles Wilson. Hij is omgekomen tijdens het schoonmaken van zijn own wapen. Hij was first buried in a tuin in Broeksittard and was next herbeschaven op het Commonwealth War Cemetery Jonkersbosch te Nijmegen.
Bron: J.D.W.  Groep Britse Militairen voor Hotel Parkzicht in Geleen (December 1944).
Bron: J.D.W.  Britse militairen van het 30 Corps. 811 A.T. (Royal Electrical and Mechanical Engineers) located in Brunssum bezoeken een steenkolenmijn in Zuid-Limburg. All photos zijn genomen op de voormalige staatsmijn Maurits te Geleen-Lutterade (date 3-12-1944). In the tijd was dit de grootste steenkolenmijn van Nederland en een van de grootste ter wereld.

British soldiers from the 30 Corps. 811 A.T. (Workshops REME) on a visit to the former coalmine Maurits in Geleen. Photo's from 3-12-1944.

Photo right boven: L / Cpl C. Hall explains the coke cooling process to Sgt St. W.S. from the foot bridge across the mine railway sidings.
Photo right midden: From the mines slag heap 300ft high L / Cpl Hall and Sgt Storey look down on the main works of the mine.
Photo on the right: Inside the power house the three soldiers are dwarfed by the giant motors and generators.
Bron: IWM - Sgt. Hewitt  Photo right boven: CSM J.H.Cooledge (REME) of Farnsfield, Notts, who worked in the mines at Notts for some years before the war, and Sgt. Storey, W.S. (REME) of Leads, who is greatly interested in the bye-products of coal, and L / Cpl C. Hall (REME) of Brecon, Sth Wales, was a miner also for some years before the war in the pits in Wales, Talk with a Dutch miner in their dressing room, note the clothes hanging from pulleys attached to the roof.
Photo left midden: The three soldiers talk with Dutch miners at the pit head.
Photo on the left onder: From the roof of the power house they watch great volumes of steam rise from the vats cooling coke.
Bron: IWM - Sgt. Hewitt  Photo midden left: One of the mines managers who conducted their tour points to highest section of the slag heap, about 400ft high.
Photo left onder: Two of the soldiers chatting with miners in another part of the mine, 2000ft below, on the bottom of the pit.
Bron: IWM - Sgt. Hewitt

De staatsmijn Maurits is located in Lutterade, Geleen (tegenwoordig Sittard-Geleen), en was de largest steenkolenmijn van Nederland. Dead de aanleg van de derde schacht in 1958 was het tevens de grootste tweeschachtenmijn ter wereld.

Van Geleen bombed in 1942.
Op 5 october 1942 Geleen en omgeving by ongeluk bombarded by the RAF met 30 toestellen. Bij de aanval, the plaats vond in de late avond, kwam ook de staatsmijn Maurits or vuur te liggen. Shaft I will be hit by fire, waardoor deze onbruikbaar. Shaft II had nauwelijks a pity. De mijnwerkers who remain ondergronds are geëvacueerd via de ladderafdeling van deze shaft. After inspection, the shaft of the next day will be vrijgegeven voor Personenvervoer. He many negen bommen op het Mauritscomplex, herebij ontstonden forse branden, onder meer op het houtterrein en het emplacement. The brands are persuaded by the bedrijfsbrandweer en corps of other mine and other gemeenten, brought by the brandweer uit het Duitse Geilenkirchen. Op de mijn vond een arbeider de dood. Daarbij many nog twee zwaargewonden en 42 light gewonden. Op de cokesfabriek Maurits kwam ook een workman om. De materiële schade is made op 1.6 miljoen gulden. Na ongeveer een half jaar lag de productie weer op het oude peil.
Bron: Wikipedia  Deze kerstkaart became in 1944 with a Sittardse family eighth by de Britse soldaat Arthur Twiggs from the 7th Armored Division. De kaart is bewaard bleached as a souvenir of Arthur.
Bron: J.P.   Donald Emerson was an Amerikaanse piloot van 21 jaar, withered in the nadagen van de oorlog is neergestort op de Kollenberg in Sittard. On December 25, 1944 Donald Emerson in Zijn Mustang gevechtsvfluguig op de terugweg van een missie. Op 50 mijl van zijn basis, boven Belgisch-Nederlands grondgebied, hij aangevallen door 6 Focke Wulf gevechtsvfluguigen van de Duitse air force. Emerson wist 2 Focke Wulf’s te rivet, maar kwam zonder munitie te zitten. Hij testerde zich te hide in a pak bewolking, wilted boven de omgeving van Sittard aanwezig something. Helaas was hij al geraakt en in a roll movement naar beneden stortte de Mustang neer vlak naast de Duustergats op de Kollenberg in Sittard. Emerson behoorde tot de: 8th Airforce, 4th Fighter Group en zijn vflyuig had de bijnaam: Fighting Donald Duck en had as serial number: VF-B 413317 - P-51D Mustang. Donald Emerson overleefde de crash niet en are buried op Margraten American Cemetery.
Bron: Preddy Memorial Foundation + De Kollenberg
(click here for more info mbt Donald Emerson - Pdf file)

  Neergehaald Duits vieguig op de Peschstraat te Geleen (January 1945).
Bron: J.D.W.  Amerikaanse militairen poseren trots bij de resten van een neergehaald Duits vfluguig op de Peschstraat te Geleen (January 1945).
Bron: J.D.W.  Het is onbekend of dit de piloten zijn the het bovenstaande violently lifted neergehaald.
Bron: J.D.W.  Britse, c.q. Schotse soldiers lift net grandchildren comrades buried op Sittard War Cemetery.
Bron: J.P.  Bovenste photo:
Gemengd koor "Zanglust" op de market in Geleen tijdens de bevrijdingsfeesten op 5 May 1946. The conductor is Dhr. J. Driessen uit Nuth. Photographer: van Straaten.

Top photo:
Fanfare St. Augustinus uit Lutterade, op de market in Geleen tijdens de bevrijdingsfeesten op 5 May 1946. Photographer: van Straaten.
Bron: DSM Archief  Fakkeloptocht tijdens de bevrijdingsfeesten op 5 May 1946 in Geleen. Photographer: van Straaten.
Bron: DSM Archief  Fakkeloptocht tijdens de bevrijdingsfeesten op 5 May 1946 in Geleen. Photographer: van Straaten.
Bron: DSM Archief  Fakkeloptocht tijdens de bevrijdingsfeesten op 5 May 1946 in Geleen. Photographer: van Straaten.
Bron: DSM Archief  1948 - Bevrijdingsoptocht treks door de Engelenkampstraat in Sittard. Here afgebeeld: Hitler trembling op een V1 rocket.
Bron: Jos Köhlen  Left: Zwaantje de Vries van de Heidestraat 63 te Brunssum kneels with the count van John McNeil Kerr op de Commonwealth begraafplaats te Sittard (1946). John McNeil Kerr was ingekwartierd with the family de Vries.
Right: Zien wij de 5 jaar oude Betty Kerr, butter van de op Sittard War Cemetery buried John McNeil Kerr. The photo is taken from September 2, 1948 by the family de Vries van de Heidestraat 63 te Brunssum, with op de achtergrond het Schutterspark.
Bron: Mevr. Waterham de Vries